4.2.2018

Häiden muistilista

Aloitetaan vaikka häiden muistilistasta, se on mielestäni ihan järkevä tapa lähteä liikkeelle kun suunnitellaan häitä, eikö? 

Kuva: Pixabay.com




Vuosi tai enemmän ennen häitä

 Hääsuunnitelma 
Hääsuunnitelmia varten kannattaa varata joko kokonaan oma kansio tietokoneelta ja yksi asiakirja johon kirjaa kaiken. Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia suunnitelmia varten aivan oma kirjansa! Se on häiden jälkeen myös ihana muisto teille häiden järjestämisestä! Yksittäiset lippulappuset täynnä suunnitelmia kannattaa passata, ne joutuu hukkaan. 

Laaditaan budjetti 
Kuka haluaa nähdä omista häistään sen jäätävän summan laskettuna paperilla käsi ylös!? 

 Kirkon varaaminen 
Vihkipaikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Joitain paikkoja aletaan varata 1,5v jo ennen häitä joten viimetippaan ei kannata jättää! Toki jotkut paikat voi varata vasta vuotta etukäteen! 

Juhlapaikan etsintä ja varaus 
Tämä on yksi isoimpia stressinaiheita, olen aloittanut metsästyksen jo vaikkei ole edes vuosilukua häille tiedossa! 

Pitopalveluilta tarjouspyynnöt 
Jos siis pitopalvelua aikoo ottaa.

Musiikki 
haluatteko bändin, dj:n vai soitatteko vaan omalta listalta tai spotifystä? 

Ketkä haluatte pyytää avuksenne? 
Sisaruksia, vanhempia, parhaita ystäviä? Kerätkää ympärillenne huipputiimi joiden kanssa juhlien suunnittelu sujuu ja osaatte pitää myös hauskaa siinä sivussa!

Häiden teema 
Kesä/talvi/kevät/syyshäät? Entä värimaailma? Teemahäätkin alkaa nykyään yleistyä!

Vieraslistan laatiminen 
Vieraslista kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin, tämä vaikuttaa aika moneen asiaan kuten; budjetti, juhlapaikan valinta (kuinka paljon väkeä mahtuu juhlapaikkaanne), vieraslahjat yms.


Puoli vuotta ennen häitä

Avioehdon laatiminen 
Jos sellaisen siis aikoo laatia, vaikka avioehto on nykypäivänä yleistynyt paljon, edelleen suurin osa pareista ei tahdo avioehtoa.

Häävalssin harjoittelu 
Ihan oikea koreografia, vai valssaatte menemään vaan? Koska tansitte viimeksi, olisiko tarpeen vähän verestää muistia tanssiaskelien suhteen?

Vaatetus 
Siis viimeistään tässä vaiheessa kannattaa hääpuku olla morsiamelle tilattuna, hääpuvun tilauksessa kestää usein yllättävän kauan. Öööö häihin aikaa kaks viikkoo, puku on vasta matkalla.. Ehtiiks se ajoissa, pitääkö mun ostaa varapuku!? Stressaako? Eeeeii.... 
Huom! Sulhasenkin puvun valintaan saa kyllä tuhlattua tosi paljon aikaa, nykyään on paaaaljon erilaisia pukuja myös miehille!

Ohjelman suunnittelu 
Pohdintaa siitä kuka esiintyy ja mitä kaikkea juhliin halutaan järjestää

Kuljetukset 
Siis bussikuljetukset, kuskaamiset henkilöautolla, hääauto, matkataanko sinne tänne vai tonne ja kuka ajaa ja millä? Yllättävän paljon mietittävää!


Valokuvaajan ja videokuvauksen järjestäminen 
Voiskohan Pertti tai Tiina toimia kuvaajana? Vai miten ois kuitenkin ihan ammattilainen? Hei halutaanko me videokooste vai koko juhlapäivä videoituna? 
Kuinka paljon nää maksaa?



Neljä kuukautta ennen häitä

Esteettömyystodistukset hankittava 
Esteettömyystodistuksella kestää noin viikonpäivät saapua, ja ne ovat voimassa 4kk

Sormuksien hankinta 
Toki miksei sormuksiakin voisi käydä katsomassa jo aiemminkin ja vaikka ostaakkin. Jollei tähän mennessä ole sormuksia hankittuna niin kannattaa alkaa jo etsiä tositarkoituksella, ettei elämänne tärkeimmät sormukset jää viimetippaan!

Nimiasiat 
Jos näitä asioita ei ole vielä päätetty niin päättäkää se nyt, näistä on saatu jopa riitoja aikaan eikä kukaan halua riidellä nimiasioista juuri ennen häitä!

Paperitarvikkeet 
Kutsukortit, menut ym.

Lahjat avustajille 
Kaikille yksilölliset, vai jotain samaa? Pientä vai isoa? 

Hääkakun tilaus 
Tekisköhän Milla kakun, vai tekisinkö mä itse? Paljonkohan maksais tilattuna? Entä minkä makuinen kakku halutaan? Kuka estää ettei kakkua voisi suunnitella etukäteen ja käydä kakkumaisteluilla? Minä ainakin haluan käydä maistelemassa kakkuja hyvissä ajoin, vaikka tekisinkin kakun itse. Nam! 

Lahjalista 
Nykyään on tosi käteviä nettisivustoja jonne voi tehdä lahjalistat ja kutsukortteihin voi liittää osoitteen! Silti on hyvä jos on joku joka ottaa vastuulleen lahjalistasta huolehtimisen, sillä AINA on se isotäti tai mummo joka ei osaa käyttää tietotekniikkaa ja haluaa soittaa kyselläkseen että mitä sille hääparille pitäisi ostaa. 
Tätä en jättäisi enää myöhempään vaiheeseen, koska ostajakin varmaan mielellään haluaa rauhassa etsiä lahjan.

Kaksi kuukautta ennen häitä

Kutsujen lähettäminen 
Luulen että tämä tulee olemaan itselleni ISO juttu! Jostain syystä häistä tulee jotain paljon konkreettisempaa kun sinne on jo väki kutsuttu! 

Koristelut 
Paljonko teette itse, tuleeko koristeita paljon vai haluatteko hyvin hillityt juhlat? Jos koristeita tehdään paljon itse, niin ne kannattaa ehdottomasti tehdä paljon aikaisemmin pois stressaamasta viimeisiä kuukausia! Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa että kaikki koristeet on kuitenkin ok, vielä ehditte tekemään tai hankkimaan jos jotain puuttuu!

Kukat tilattava 
Kukkia... palllljon kukkia! Kukat koristeluun, hääkimppu, vieheet, rannekukat...

Hääyön suunnittelu ja varaaminen 
Poreamme... kukan terälehtiä... skumppaa.. villiä s.... siis hempeilyä tuoreena avioparina! 

Kirkko-ohjelma laadittava ja häämarssit mietittävä 
Kuka saattaa alttarille vai saattaako kukaan? Onko kirkossa musiikkia, kuka esiintyy mitä tapahtuu? 

Hääpäivän ohjelma 
Mihin aikaan tapahtuu mitäkin, ketä juhlissa esiintyy, onko yhteisleikkejä, koska syödään/juodaan kahvit ja miten päivän on suunniteltu menevän? Siis joku roti kaaokseen! 
Varmistakaa varatut esiintyjät ja aikataulut!


Neljä viikkoa ennen häitä

Kauneudenhoito 
Kaikki morsiamet haluaa näyttää hyvältä hääpäivänään, joten ihoa täytyy hoitaa enemmän kuin kahtena päivänä juuri ennen H-hetkeä! Tähän kategoriaan sopii myös mahdolliset kynsihuollot, koemeikkaus, koekampaus, ripsihuolto ym. 

Vihkimisharjoitus kirkossa 
Vihitäänkö teidät kirkossa? Meille ei tule kirkkovihkimistä, joten meidän vihkiharkkoja ei pidetä myöskään kirkossa, joten jos sua ei vihitä kirkossa niin ei tartte mennä kirkkoon harjoituksiin, ne voi pitää myös muualla!

Istumajärjestyksen laadinta 
Nykyään monet jättävät tämän vaiheen tekemättä siinä toivossa että uudet suvut tutustuisivat keskenään. Meillä suomalaisilla tämä ei välttämättä onnistu niin hyvin koska meillä on tapana tehdä niitä niiiiiin kivoja pikku kuppikuntia ja pysytellä tiukasti niissä! Jos joku outo uskaltautuu juttelemaan niin sitä vaan tuijotellaan sitten hämmentyneenä.

Lapsivieraiden huomioiminen 
Paljonko juhliin tulee lapsia? Riittääkö lapsiparkki, vai haluatteko palkata esimerkiksi ihan lastenhoitajat viihdyttämään lapsia ja järjestämään leikkejä? Varmaan vanhemmistakin on kiva jos he voivat osallistua hääjuhlaan yhdessä, eikä toisen tarvitse istua lasten leikkihuoneessa vahtimassa muksuja.

Varausten ja käytännönjärjestelyjen varmistus
Haha! Joo hyvä että nääkin asiat varmistetaan! Voi luoja sitä kauhun määrää jos sovittu varaus olisikin jäänyt merkkaamatta ja ooooumaigaad siinä olis kyllä katastrofin ainekset koossa! Siis joo, VARMISTAKAA! Varmasti on näinkin joillekin käynyt?

Uusien kenkien venytys 
Siis tepastele ne kengät jalassa mutta älä sotke niitä! Itse kyllä ajattelin hommata kerrasta sopivat kengät, tai jos mie saan päättää niin olen mieluiten avojaloin jos vain sää sallii. :) 

Hääyötä ja / tai häämatkaa varten matkalaukut valmiiksi 
Siis JOS teillä on varaa lähteä häämatkalle suoraan häiden jälkeen! 

Kirkolle riisit, terälehdet,saippuakuplat tms. 
Siis missä nykyään vielä saa heittää riisiä? Eikö se oo nykyään melkeen kaikkialla kiellettyä? Eipä sillä, mie en halua että mun päälle heitetään riisiä, se tuntuu tosi hölmöltä! Terälehdet.. hmm.. eiks ne lennä vähän huonosti? En tiedä? Saippuakuplat on ihan kivoja, mutta olin kerran häissä jossa oli muutama saippuakuplaputeli joka kiersi vierailla. Ihan jees, mut mun kädet oli kyllä ihan saippuaiset sen jälkeen eikä se ollu very nice.



Hääpäivä

Kampaaja ja meikki 
Varaa tähän mielellään vähän enemmän aikaa kuin oikeasti tarvitsisit, jos vain mahdollista! 

Kevyt lounas 
Jos vihkiminen tapahtuu vasta iltapäivällä lounasajan jälkeen niin suosittelen. Et halua pyörtyä kesken vihkimisen koska verensokerisi tipahtavat. Toki päivä on niin jännittävä että helposti ruokailut unohtuu siinä tohinassa, mutta pyydä kaasojasi muistuttamaan ja huolehtimaan siitä että sinäkin syöt!

Kukkien nouto 
Ai mäkö ne kukat haen? Mitä mä niille teen? Mistä ne pitää hakee? Huolehtikaa hyvissä ajoin kuka hakee kukat, mistä kukat haetaan ja mihin aikaan. Mihin ne on tarkoitus laittaa ja miten.Pieni juttu joka aika helposti unohtuu.

Koristelut 
Oletteko saaneet koristella juhlapaikan etukäteen ja kaikki on reilassa? Jonkun kannattaa ehkä käydä paikalla tarkistamassa että kaikki koristeet on pysyneet paikallaan eikä juhlapaikalla ole tapahtunut yllättäviä katastrofeja.

Opastekylttien laitto 
Syrjäseudulla nämäkin voinee laitella ja edellisenä päivänä!

Vieraskirja ja kakkukoriste 
Nämä asiat kannattaa delegoida jollekkin, ja miksei näitäkin voisi toimittaa juhlapaikalle jo edellisenä päivänä? 

Morsiuskimppu ja vieheet asianosaisille 
Se joka hoitaa kukat voisi varmasti hoitaa myös nämäkin? 

Tilojen siivous ja lahjojen pois vienti 
Joissain juhlapaikoissa saa sovittua että juhlapaikka siivotaan vasta juhlien jälkeisenä päivänä. Jos ei sovi, niin huolehtikaa että teillä on porukka joka voi jäädä siivoamaan juhlien jälkeen.



Hääpäivän jälkeen

Opastekylttien pois hakeminen 
No tämän nyt hoitaa kuka vaan..

Tavaroiden palauttaminen 
Mistähän me lainattiin nää lautaset, vai oliko ne täällä valmiina? Jos olette vuokranneet/lainanneet tavaroita useammasta paikasta, kannattaa varmaan merkata suunnittelukirjaan myös tieto mistä mikäkin on hommattu ja mihin mitäkin palautetaan.

 Laskujen hoitaminen 
Onks näitä pakko maksaa? 

Kiitoskorttien suunnittelu, valmistus ja lähetys 
Onneksi näillä ei ole mikään kova kiire! 



Jäikö listalta jotain sun mielestä oleellista pois? Mitä haluaisit lisätä listaan? :) 

Kuvat: Pixabay.com

2 kommenttia:

  1. Tosi upee ja kattava lista!! Tosi kätevä, itekin ihan mietin että onko nyt varmasti meillä kiskki hoidossa. Haha sun omia huomautuksia on hauska lukea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo nää mun ekat postaukset on kaikki vähän kieli poskella laadittuja, et ei kauheen vakavasti kannata ottaa näitä. Varmasti teillä on kaikki hoidossa ja huominen menee teillä loistavasti! :) Toivottavasti sää pysyy näin upeana! <3

      Poista